Wie is hij die ziek is?

De ‘andere kant’ van het leven kennen, het is zo verinnerlijkt dat het het leven zelf is geworden.

Ik voel me zo verschrikkelijk naar: een terugval heet dat. Bij mijn ziekte gaat het op en af. Nu dus weer af. “Overal pijn,” zeg ik tegen mijn vrouw. Het codewoord voor “het is weer zover”. Meer hoef ik niet te zeggen.

Vreemd genoeg heb ik zoveel steun aan het woord “Wie is hij die ziek is?” van de veertiende eeuwse Japanse zenmeester Bassui. Zijn dialoog met een zieke patiënt heb ik vorig jaar in een artikel vermeld.

Ook Dogen, een zenmeester die een eeuw eerder in Japan leefde, is mij tot steun met zijn verhandeling over boeddhanatuur (‘Bussho’, in zijn verzamelwerk Shobogenzo). Ik hoef het niet te lezen. Ieder woord ervan resoneert tot in mijn vezels.

“Zonder lijden kun je niet groeien. Zonder lijden kun je niet de vrede en vreugde krijgen die je verdient. Ga alsjeblieft niet voor je lijden op de loop. Omhels je lijden en koester het. Ga naar de Boeddha toe, ga bij hem zitten en laat hem je pijn zien. Hij zal met liefdevolle vriendelijkheid, mededogen en oplettendheid naar je kijken en je methoden laten zien met behulp waarvan je je lijden kunt omhelzen en het diepgaand kunt onderzoeken,” zegt Thich Nhat Hanh in Het hart van Boeddha’s leer.

Zenboeddhisme als steun in gezondheid en ziekte. De ‘andere kant’ van het leven kennen, het is zo verinnerlijkt dat het het leven zelf is geworden.

Mijn lezers zullen even moeten wachten op nieuwe artikelen tot het weer beter gaat.

10 gedachten over “Wie is hij die ziek is?”

  1. “Wees de eerste die dit leuk vindt” staat eronder. Die zou ik weleens willen tegenkomen, de eerste die dit leuk vindt… Lijkt me heel bijzonder…

    Hou je taai, Jules – denk eraan: er moet nog zeker op twee bruiloften gedanst worden!

    Like

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s